Företaget

MH Lastu - två människors vision om en ekologisk och traditionsenlig "gammaldags verkstad".

I gångna tider var största delen av alla möbler och andra bruksföremål tillverkade för hand från början till slut, vilket gav dem ett helt annat värde än vad vi ser i dagens massproducerade "engångsprodukter". Ännu idag känner många människor en stark dragning till rkiktigt hantverk, även om de inte är helt säkra vad det beror på eller vad riktigt hantverk innerbär.  Med vår "Walk-in" verkstad vill vi ge folk en chans att se och uppleva vad det är frågan om, vad det var och vad det fortfarande kan vara om man vill hoppa av löpande bandet och gå den naturliga vägen. Man behöver inte alltid kasta bort och förstöra ett välgjort arbete, mycket går att reparera och så kan man njuta av det i hundra år till. Detta är vår satsning på miljön och en ekologiskt hållbar framtid.

Vi använder i huvudsak traditionella verktyg, av vilka en del är lika gamla som traditionen, en del egentillverkade och en liten del är faktiskt nya. Hos oss hittar ni inga planhyvlar eller cirkelsågar. Råmaterialet sågas och hyvlas för hand. Detta innebär att vår verkstad är tyst, så gott som dammfri och väldoftande. Ni kan tryggt komma in med familj och barn eller hund då oljudet lyser med sin frånvaro och så gott som inga farliga maskiner finns.

Företagarna

Hanna Sahla är utexaminerad från en av Finlands mest värderade ytbehandlingsskolor och i hennes ficka hittas bland annat hetaarbetenkort, arbetssäkerhetkort, första hjälpkort och Kiiltos våtrumsskolning. Intresset för gångna tider och gamla arbetssätt har fört med sig massor med kunskap utöver utbildningen, något som hon utnyttjar vid reparationer av gamla möbler och andra objekt. Hon har fått lära sig att använda sågar, stämjärn och hyvlar som en del av vardagen i arbetet. Hanna klarar förutom basrenoveringar; bredspackling, målning, tapetsering, plattsättning(kakel/klinkers) även mera speciella områden såsom; marmorering, ådring, effektmålningar av alla slag.

Martin Johansson är utbildad inom elbranshen men har arbetat nästan hela sitt liv som metallarbetare och svetsare, bland stora tunga maskiner. Men intresset för hantverk, trä och riktiga verktyg har lett till en speciell insikt i vad som krävs för att sågar, hyvlar och andra verktyg ska fungera som en dröm. Martin tillbringar nästan hela sin fritid i snickarboden, hyvlar ett bord eller fixar en hundraårig såg.